Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, który polega na eliminacji glutenu – białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz ich pochodnych. Choć głównie stosowana jest przez osoby z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę, zyskała popularność również wśród osób, które chcą po prostu zdrowo się odżywiać. Dieta bezglutenowa wymaga świadomego podejścia do planowania jadłospisu i wybierania produktów naturalnie bezglutenowych lub certyfikowanych. Jeśli szukasz dietetyka, który opracuje bezglutenowy plan dietetyczny ze smacznymi, zdrowymi i urozmaiconymi posiłkami, zapewniającymi organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zapraszam do współpracy!

 

Smaczna i zdrowa dieta bezglutenowa: jadłospis

 

Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest unikanie produktów zawierających gluten. Do takich produktów należą m.in. pieczywo i makarony z pszenicy, żyta lub jęczmienia, słodycze i przekąski zawierające mąkę pszenną, piwo i inne napoje fermentowane na bazie zbóż z glutenem. W jadłospisie osoby na diecie bezglutenowej może natomiast znaleźć się ryż, kukurydza, kasza jaglana, komosa ryżowa i amarantus, warzywa, owoce, mięso, ryby i nabiał, a także mąka kokosowa, ryżowa, gryczana czy migdałowa. Zainwestuj w swoje zdrowie, skontaktuj się z mną, a przygotuje zbilansowany jadłospis, uwzględniając Twoje potrzeby zdrowotne, preferencje smakowe i styl życia, pokaże też, jak unikać ukrytego glutenu w produktach spożywczych. Zapraszam do współpracy!

Sprawdź ofertę

Pomagam dietą, nie lekami.

Katarzyna Łożyńska Dietetyk Logo

Gdzie działam

media

pomoc

oferta

Facebook

 

Instagram

 

TikTok

 

YouTube

 

Spotify

Wszelkie prawa zastrzeżone Katarzyna Łożyńska

MENU