Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania, który polega na eliminacji glutenu – białka występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz ich pochodnych. Choć głównie stosowana jest przez osoby z celiakią, nieceliakalną nadwrażliwością na gluten lub alergią na pszenicę, zyskała popularność również wśród osób, które chcą po prostu zdrowo się odżywiać. Dieta bezglutenowa wymaga świadomego podejścia do planowania jadłospisu i wybierania produktów naturalnie bezglutenowych lub certyfikowanych. Jeśli szukasz dietetyka, który opracuje bezglutenowy plan dietetyczny ze smacznymi, zdrowymi i urozmaiconymi posiłkami, zapewniającymi organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zapraszam do współpracy!
Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest unikanie produktów zawierających gluten. Do takich produktów należą m.in. pieczywo i makarony z pszenicy, żyta lub jęczmienia, słodycze i przekąski zawierające mąkę pszenną, piwo i inne napoje fermentowane na bazie zbóż z glutenem. W jadłospisie osoby na diecie bezglutenowej może natomiast znaleźć się ryż, kukurydza, kasza jaglana, komosa ryżowa i amarantus, warzywa, owoce, mięso, ryby i nabiał, a także mąka kokosowa, ryżowa, gryczana czy migdałowa. Zainwestuj w swoje zdrowie, skontaktuj się z mną, a przygotuje zbilansowany jadłospis, uwzględniając Twoje potrzeby zdrowotne, preferencje smakowe i styl życia, pokaże też, jak unikać ukrytego glutenu w produktach spożywczych. Zapraszam do współpracy!
Pomagam dietą, nie lekami.
Wszelkie prawa zastrzeżone Katarzyna Łożyńska